Powered by jointab: info@health.jointab.ir
 
 

خواص موز

درختچه موز گیاهی است دارای برگهای بسیار بزرگ و پهن و گاهی تا 2 متر می رسد . گلهای آن مجتمع و سنبله شکل می باشد میوه آن ابتدا سبز است  و بعد از رسیدن برنگ زرد در می آید . 

موز از چهار هزار سال قبل در هندوستان كشت می شده است . در سال 1482 پرتغالیها موز را در سواحل گینه پیدا كردند و به جزائر قناری بردند و سپس بوسیله میسیونر مذهبی اسپانیولی به نواحی حاره آمریكا برده شد و اكنون موز در تمام مناطق گرمسیر دنیا كشت می شود . 

به این دلیل که موز بعد از چیده شدن با گرما دادن نیز می رسد. در بسیاری از مناطق جهان وقتی سبز است آن را می چینند و به جاهای دیگر انتقال میدهند. 

موز انواع مختلف دارد یك نوع آن بسیار درشت و نوعی از آن هم خیلی ریز است كه مزه شیرینی دارد . 

در كشورهای استوایی معمولا موز را می پزند و همراه با برنج و لوبیا می خورند در كشورهای آمریكای لاتین موز را ورقه ورقه كرده و در آفتاب خشك می كنند. 

هنگامیكه موز انتخاب می كنید باید پوست آن زرد و سفت و روی آن لكه های سیاه وجود داشته باشد و این نشانه موز رسیده است . موز نارس بدلیل داشتن نشاسته زیاد هضمش سنگین است .

خواص ویژه ی موز

- موز به دلیل داشتن پتاسیم زیاد ضد سرطان بوده و غذای خوبی برای ماهیچه ها می باشد.

 

- موز به دلیل مقدار زیاد آهنی که دارد، محرّک تولید هموگلوبین در خون می‌گردد و در نتیجه، در موارد کم خونی بسیار موثر است

 

- موز حاوی مقدار فراوانی «فروکتوالیگوساکارید» است که این ماده، پروبیوتیک های مفید برای دستگاه گوارش را به تحرک وامی دارد. فروکتوالیگوساکارید همچنین قابلیت جذب کلسیم در بدن را تقویت می کند.

 

- موز دارای اثر آنتی اسید طبیعی در بدن است. بنابراین، خوردن موز باعث آرامش فعالیت معده می‌گردد

 

- موز رسیده که سرشار از پتاسیم می باشد، دارای قابلیت جویدن و هضم آسانی نیز می باشد. یک موز رسیده نیاز روزانه یک فرد بزرگسال به پتاسیم را به میزان 11 درصد تأمین می کند

 

- موز می‌تواند به کسانی که در تلاش برای ترک سیگارند کمک کند. ویتامین B6 و B12 ، پتاسیم و منیزیم موجود در موز به بدن در رهایی از اثرات کنار گذاشتن نیکوتین کمک می کند.

 

- میوه نارس و گل های پخته موز برای درمان بیماری قند مفید است. شیره گل های موز برای درمان اسهال خونی استفاده می شود و ساقه و ریشه آن برای رفع اختلالات خونی مفید است.

 

- غنی بودنش از پتاسیم در واقع یک شانس بزرگ برای ورزشکاران است. و فیبر فراوانش برای رودۀ کم کار بسیار مفید و کاراست.

 

- موز خشک شده مطمئناً سرشار از کربوهیدرات هاست. کربوهیدارت ها در موز خشک شده به دو شکل کربوهیدرات ساده (خصوصاً فروکتُز) و کربوهیدرات پیچیده (آمیدون) موجودند.

 

 

- موز حاوی مقدار اندک اما مورد نیاز ویتامین «آ» برای بدن است که این میزان برای حفاظت از چشم ها، حفظ بینایی و همینطور بهبود بینایی در شب حیاتی است.

 

- موز خشک شده عصرانه ای بسیار مناسب برای بچه هاست. این ماده غذایی انرژی مورد نیازشان را تأمین می کند نه چربی را، بر خلاف یک نان شکلاتی که سرشار از چربی و فاقد املاح معدنی است.

 

- موز تقویت کننده معده و نیروی جنسی است.

 

- هنگامی که با استرس مواجه می‌شویم، سوخت و ساز بدنمان افزایش می‌یابد و در نتیجه، سطح پتاسیم بدنمان کاهش پیدا می‌کند. موز با مقدار زیاد پتاسیمی که دارد می‌تواند این تعادل را دوباره برقرار سازد.

 

- موز درمان زخم معده و روده می باشد

 

- جوشانده موز اثر قطع خونریزی دارد

 

-  موز به طور مسلم یک عامل شفابخش نیرومندی وجود دارد که برای بهبود سلول های فرسوده زخم ها و همچنین جلوگیری از التهاب معده بسیار مفید است.

 

- به دلیل کم بودن مقدار سدیم و زیاد بودن مقدار پتاسیم موز، این میوه برای افراد دارای فشار خون بالا بسیار ایده آل است. پتاسیم موز به طرق مختلف به کاهش فشار خون کمک می کند

 

-  یکی از سریعترین روشهای رفع خماری و خمودگی، خوردن یک لیوان مخلوط شیر، موز و عسل است. موز معده را آرامش می‌بخشد و با کمک عسل، سطح قند خون را بالا می‌آورد و در همان حال، شیر نیز به تنظیم آب بدن کمک می‌کند. 

 

- در طب سنتی هند موز نارس را ایجادکننده یبوست می دانند. در واقع موز در صورتی که رسیده باشد، ملین است و در عین حال برای درمان اسهال ساده و اسهال خونی مفید است و بهبود زخم های روده را تسریع می کند.

 

-  به دلیل جذب سریع قند موز، این میوه دارای شاخص گلیسمی بالایی است. موز رسیده برای بیماران دیابتی توصیه نمی شود. همچنین افرادی که تمایل به کنترل وزن دارند، نباید از موز رسیده استفاده کنند.

 

-  برای از بین بردن زگیل، پوست موز را از طرف داخل بر روی آن قرار می‌دهند و آن را با دقت با یک نوار چسب می‌بندند تا پوست تکان بخورد و زگیل را برطرف کند.

 

-  موز نفاخ است و زیادخوردن آن خصوصاً در سرد مزاجان تولید گاز معده می کند برای رفع این عارضه باید پس از موز کمی نمک خورد.

 

خواص موز در بارداری

موز تنها یک میان وعده مناسب و خوشمزه نیست،بلکه  سطح بالای  پتاسیم و ویتامین B6  دارد و همچنین برای اسید معده و بهبود هضم بعنوان یک میان وعده مناسب است.در طول دوران بارداری، خوردن غذاهای غنی از پتاسیم مانند موز، می تواند به کاهش تورم ناشی از بارداری در اندام ها کمک کند.  گرفتگی عضلات پا، یکی از علائم ناخوشایند دوران بارداری است  که ، ممکن است با افزایش مصرف غذاهای غنی از پتاسیم، از بین برود. علاوه بر این، ویتامین B6 موجود در موز  برای کمک به تسکین بیماری صبحگاهی موثر است

موز از جمله مواد غذایی مفید برای حفظ سلامتی زنان باردار و ضروری در شکل گیری اندام های جنین است.

این ماده غذایی حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین «ب ۶»، «ب ۱۲» و مواد معدنی مانند پتاسیم و منیزیم است.

 

تکامل سیستم عصبی جنین، تشکیل گلبول های قرمز خون و رشد مغزی جنین وابسته به دریافت مقادیر کافی از ویتامین «ب۶» در دوران بارداری است.

مطابق با تحقیقات انجام شده، مصرف روزانه این ماده غذایی در دوران بارداری، احتمال ابتلا به سرگیجه و حالت تهوع را بویژه در سه ماه نخست بارداری، کاهش می دهد. شکل گیری و استحکام اسکلت بدن جنین، پیشگیری از افزایش فشار خون بارداری و کاهش خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان از دیگر خواص مصرف موز در دوران بارداری است. انقباض ماهیچه ای یکی از مشکلات شایع زنان در دوران بارداری بوده و مطابق با مطالعات انجام شده مصرف موز در کاهش احتمال وقوع اسپاسم عضلانی مؤثر است.

یا می دانید میوه های مختلف دارای چه فوایدی هستند؟

با فواید این میوه ها در این مطلب آشنا شوید.
سیب:
اگرچه سیب مقدار کمی ویتامین سی دارد، اما دارای آنتی اکسیدان‌ها و فلاون‌هاست (ماده شیمیایی بیرنگ و متبلور) که هر دوی اینها فعالیت ویتامین سی در بدن را زیاد کرده و تسهیل می‌بخشند و درنتیجه ریسک مبتلا شدن به سرطان روده، حملات قلبی و سکته کاهش پیدا می‌کند.
توت فرنگی:
بالاترین قدرت اکسیدان‌ها را در میان اکثر میوه‌ها دارد و از بدن در برابر ابتلا به سرطان، گرفتگی رگها و رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند.
پرتقال:
مصرف روزانه 2 تا 4 عدد پرتقال جلوی سرماخوردگی را می‌گیرد، کلسترول را کم می‌کند، از ایجاد سنگ در بدن جلوگیری کرده و یا سنگ‌های موجود در بدن را از بین می‌برد و همچنین ریسک ابتلا به سرطان روده را کاهش می‌دهد.
هندوانه:
بهترین تسکین دهنده تشنگی است چرا که از 92% آب تشکیل شده است، همچنین حاوی بالاترین دوز گلاتاتیون است که به بالارفتن سیستم دفاعی بدن کمک می‌کند.
همچنین اصلی‌ترین منبع لیکوپین است که اکسیدانی برای مبارزه با سرطان است، دیگر مواد مغذی موجود در هندوانه ویتامین سی و پتاسیم هستند.
عنبه (انبه):
بهترین برندگان برای داشتن بالاترین میزان ویتامین سی هستند، این میوه سرشار از کاروتین است که حاوی ویتامین آ بوده و برای چشم‌ها مفید می‌باشد.
در آخر این مطلب را هم به یاد داشته باشید که نوشیدن آب سرد بعد از غذا مساوی با ابتلا به سرطان است؛ می‌توانید باور کنید؟
شاید نوشیدن یک لیوان آب سرد بعد از غذا، بسیار لذت بخش است اما آب سرد مواد روغنی که در آن لحظه مصرف کرده‌اید را سفت می‌کند، روند هضم غذا را کند می‌کند.
زمانی که این رسوب‌ها با اسید واکنش نشان می‌دهند و شکسته می‌شوند و سریعتر از غذاهای جامد، توسط روده جذب می‌شوند.
این موضوع بسیار سریع موجب چاقی و سپس سرطان می‌شود بنابر این بهتر است که بعد از غذا،
سوپ گرم و یا آب ولرم مصرف کنید .


● لوبیا سبز
سرشار از ویتامین‌های ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
تقویت کنندهٔ قلب
● گوجه‌فرنگی
سرشار از ویتامین‌های آ، ب، ث و کا
ویژگی‌های درمانی:
برای درمان نقرس، روماتیسم، اسکوربوت، سرطان و کم‌خونی مفید است.
● اسفناج
سرشار از ویتامین‌های آ، ب، ث و کا
ویژگی‌های درمانی:
عصارهٔ اسفناج جهت پیشگیری از بروز پیوره و تقویت لثه‌ها مفید است، ضدسرطان و ملین بوده و گویچه‌ها (گلبول‌های) سرخ خون را می‌افزاید.

● مارچوبه
سرشار از ویتامین‌های آ و ث
ویژگی‌های درمانی:
مدّر و ریشهٔ پختهٔ آن برای بیماران قلبی، امراض صفراوی و طحال فایده دارد.
● چغندر
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
برای بیماری‌های قلبی، کبد، تنظیم فشار و نقرس مفید است، اشتهاآور و مقوی هم می‌باشد.
● ترب
سرشار از ویتامین‌های آ و ب
ویژگی‌های درمانی:
برای بواسیر، سل، سیاتیک، درد اعصاب، روماتیسم، سنگ مثانه، آنژین و احتقان خون مفید است و ضدسرفه و ادرارآور می‌باشد. ترب سیاه ضد اسکوربوت است.
● پونه
ویژگی‌های درمانی:
برای تسکین اعصاب، رفع سکسکه، تشنج و اسهال مفید بوده و محرک قوه هاضمه است.
● هویج
سرشار از ویتامین‌های آ، ب، ث و کا
ویژگی‌های درمانی:
معده، زخم روده، فشار خون و سوءهاضمه مفید است. هویج دارای یک مادۀ ضدعفونی کننده و تصفیه کنندهٔ خون است، دافع تشنگی و امراض مثانه، ضداسهال، اشتهاآور، مدّر و ضدکرم و یبوست می‌باشد.

● جو
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
مخصوص تقویت بنیه است.
● بادمجان
ویژگی‌های درمانی:
ادرارآور (مدّر) و ملیّن است و به منظور مداوای زخم معده تجویز می‌شود.
● باقلا
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
مقوی، ادرارآور (مدّر)، مسکن دردها و ضد شکم روش (اسهال)
● جعفری
سرشار از ویتامین‌های آ و ب
ویژگی‌های درمانی:
ضد شکم روش (اسهال) و ضد سرطان، مدر، ضدعفونی و تصفیه کنندهٔ خون به شمار می‌رود.
● سیر
سرشار از ویتامین‌های ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
ضدعفونی کنندهٔ میکروب‌های معده و دستگاه تنفسی، ضداسهال، برای درمان برنشیت، گریپ، سل و وبا مفید است. فشار خون را پائین می‌آورد، ضدروماتیسم، نقرس، ادرارآور، دشمن کرم کدو، ضد فراموشی و کندذهنی می‌باشد.
● کدو
سرشار از ویتامین آ
ویژگی‌های درمانی:
هضم آن آسان، ادرارآور و مناسب برنامهٔ غذائی لاغری است.
● نخودفرنگی (نخود سبز)
سرشار از ویتامین‌های ب، ث و د
ویژگی‌های درمانی:
به‌عنوان تب‌بر، ازدیاد شیر بانوان شیرده و جهت تغذیهٔ عمومی روزانه معمول است و از آب، پروتئین، هیدرات‌های کربن و مقداری املاح معدنی برخوردار می‌باشد.
● نعناع
ویژگی‌های درمانی:
ویژه بیماران تنفسی و امراض قلبی، ملین، ضدعفونی کننده و برای رفع سردرد مفید بوده و دم کردهٔ آن آرام‌بخش اعصاب است.

● انگور
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
برای فشار خون، روماتیسم، نقرس، مسمومیت داخلی، امراض جلدی، کم‌خونی، سوءتغذیه، انسداد مجرای طحال، بیماری عصبی، یبوست و سرطان مورد استفاده قرار می‌گیرد، مدّر و مقوی قلب است.
● سیب
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
برای بیماری‌های کبدی، فربهی، سنگ کیسهٔ صفرا، سستی اعصاب، امراض روده‌ای و معدی، بی‌خوابی، تصلب شرائین، روماتیسم، امراض قلبی، تنگی نفس و اسهال مفید است. هضم غذا را آسان می‌سازد، مواد سمی بدن را دفع می‌کند، اشتهاآور، مولد خون، روشن‌ کنندهٔ پوست، تب‌بر، مقوی مغز، ضدعفونی کننده معده، نقرس، امراض ریوی و کبدی می‌باشد.
● بادام تلخ
ویژگی‌های درمانی:
ضدورم و سرفهٔ خشک است و یرقان را برطرف می‌سازد. سنگ کلیه و مثانه را می‌شکند، لیکن نباید بیش از ۳ دانه مصرف گردد زیرا باعث مسمومیت می‌شود.
● به
سرشار از ویتامین‌های آ و ب
ویژگی‌های درمانی:
قلب را تقویت می‌کند، وسواس را می‌زداید، قابض و ادرارآور است و برای بیماران معلول تجویز می‌شود.
● پرتقال
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
تصفیه کنندهٔ خون، برطرف کنندهٔ خونریزی‌های شدید و تشنج‌ها است. مفید برای مرض قند، مدّر، ضد سنگ مثانه، زکام و گریپ، دندان‌ها را تقویت کرده و برای رفع سوءهاضمه مفید است.

● آلوبخارا
ویژگی‌های درمانی:
برای ذهن، اعصاب، معده، روماتیسم، تصلب شرائین و ورم کلیه مفید بوده و ملین است.
● ازگیل
سرشار از ویتامین‌های ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
برای درمان اسهال، اختلالات روده، تنظیم عمل روده‌ها و رفع التهاب آنها مفید است.
● انار
سرشار از ویتامی‌های ث
ویژگی‌های درمانی:
مقوی معده، کبد، قابض و ضد اختلالات امعائی.
● انجیر
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
برای درد سینه، سرفه و بیماری سپرز مفید است و جوشاندهٔ انجیر جهت زکام شدید، تورم حنجره، برنشیت‌های کهنه مفید می‌باشد. ملین و باعث تقویت حافظه است.
● بادام شیرین
سرشار از ویتامین‌های آ و ب
ویژگی‌های درمانی:
جهت تقویت حافظه و قوهٔ بینائی، ملین، برای سینه، سرفه خشک، مثانه، زخم روده و بیماری قند مفید است.

● لیمو ترش
سرشار از ویتامین ث
ویژگی‌های درمانی:
برای کبد، تصلب شرائین، روماتیسم و رفع تشنگی مفید است. آب لیمو، میکروب وبا و اسهال خونی را می‌کشد. ضد کم‌خونی و رقیق‌ کنندهٔ خون است. آب لیمو ضددرد، ضدتیفوس، ضدسرخک، ضدآبله‌مرغان، مخملک، ضدترشی معده و سنگ‌های کبدی است، صفرابر است، آب لیمو، ضد خون‌دماغ، مانع طاس شدن سر و امراض قلبی بوده و نور چشم را زیاد می‌کند.
● خرما
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ای
ویژگی‌های درمانی:
برای روماتیسم، امراض پوستی، التهاب چشم و گوش مفید است و ضدسرطان می‌باشد.
● هندوانه
سرشار از ویتامین ای
ویژگی‌های درمانی:
از صفرا و عطش می‌کاهد.
●خربزه
سرشار از ویتامین‌های آ، ب۱ و ب۲
ویژگی‌های درمانی:
چون سرشار از قند است، اشتها را کم می‌کند و برای برنامهٔ کاهش وزن بدن مفید است.
● خیار
سرشار از ویتامین‌های ث و د
ویژگی‌های درمانی:
ادرارآور، تب‌های صفراوی و یرقان را مداوا می‌کند. آب خیار، ملین است و برای خارش مفید بوده و نرم کنندهٔ پوست بدن می‌باشد.

● گلابی
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
ملین و مدر، درمان‌گر روماتیسم، نقرس، درد مفاصل و فشار خون است و تصفیه کنندهٔ خون می‌باشد.
● گیلاس
سرشار از ویتامین‌های آ، ب۱ و ب۲
ویژگی‌های درمانی:
دُم گیلاس برای رفع ورم مجاری ادرار و سنگ کلیه مفید است.
● نارنگی
سرشار از ویتامین‌های ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
مسکن اعصاب است.
● نارنج
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
مقوی قلب، معده، صفرابر و برای سردردهای ناشی از آلودگی هوا مفید است.
● موز
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
نیروبخش جسمانی، مقوی روده، ضداسهال و بی‌نظمی دستگاه گوارش است.
● نارگیل
ویژگی‌های درمانی:
تصفیه کنندهٔ خون است، سینه را نرم می‌کند. برای جنون، مالیخولیا و تشنج اضعا مفید است. ضعف را رفع می‌کند. روغن نارگیل برای هر دردی مفید می‌باشد. تقویت کنندهٔ حافظه است و جویدن آن بوی دهان را از میان می‌برد.
● هلو
سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث
ویژگی‌های درمانی:
برای مرض قند، کبد پوست مفید بوده و ملین است.